Mikä henkilöstökoulutuksessa vaikuttaa?

13.03.2023

Learning by doing Elina Rainio

Tein aikoinani progradun prosessidraaman käytöstä oppimisen ja kehittämisen tukena.Tutkimustuloksissa korostui oma kokemus, se että tekemällä oppii eniten. Tietenkin olemme erilaisia tässäkin, mutta pelkkä kuuntelu vaikutti 30 %, nähdyt asiat noin 50 % ja itse koettu 90 %. Learning by doing ajattelu on myös itselleni toimivinta ja siksikin se on kulkenut mukana henkilöstökoulutuksissa jo 30 vuotta.

Kun osallistujat kokeilevat toimia ja vaikuttaa erilaisissa rooleissa, niin vuorovaikutuksen ja työyhteisöarjen välille muodostuu oivalluksia kokemuksen kautta. Uudet näkökulmat ja ideat luovat uutta energiaa, iloa ja toimivat voimaannuttavina tekijöinä arjessa. Ehkä juuri siksi rakentavan vuorovaikutuksen ja luovan ilmaisun alueet ovat olleet suosikkeja tiimien ja eri työyhteisöjen kehittämisessä. Itsetunto ja rohkeus paranee. Luovailmaisu on myös hauskaa, rentouttavaa ja tunneälyä kehittävää. 

Kaikki tutkimustulokset tällä alueella kertovat itsetunnon ja rohkeuden kehittymisestä sekä valmiuksista kuulla ja vaikuttaa paremmin. Vasta sitten kun olet kokeillut kulkea toisten kengillä tai mokkasiineilla, niin tiedät miltä se hänestä tuntuu.