Läsnäolo + taide = Läsnäolontaide

25.01.2022

 "Olla läsnä kuin kastepisara ruohonkorrella, helmenä, yhtenä muiden kastepisaroiden kanssa, antaen tulla sen mikä on tullakseen ja mennä sen mikä on mennäkseen. Helmeillä, heijastaa ja sulautua hiljalleen osaksi ruohonkortta" - PT 2011

Korona tyhjäsi kalenterin ja samalla syntyi tilaa uudelle. Pitkästä aikaa oli aikaa kävellä metsässä, maalata, kirjoittaa, ajatella ja olla hetkessä läsnä. Pikkuhiljaa kehittelin taiteen ja mindfulnessin yhdistävää tapaa olla ja työskennellä ja syntyi läsnäolontaide. Läsnäolontaide auttaa meitä tulemaan kosketuksiin itsemme kanssa. Lähestymistapa taiteeseen on irti päästämistä kontrollista ja antautumista taiteen instrumentiksi, kanavaksi tulla ja tapahtua hetkessä. Ei tarvitse osata eikä suorittaa.

Läsnäolontaide pitää sisällään eri taidemuodot - kuvataiteen, tanssin, kehotyöskentelyn, musiikin, draaman, runouden ja tarinankerronnan. Helppoja tutkimusmatkoja mm. ekspressiivisen taiteen ja mindfulness pohjaisiin harjoituksiin, kuten visualisointeihin, hengitysharjoituksiin, kirjoittamiseen, kuvatyöskentelyyn ja liikkeeseen. Nämä kaikki auttavat vähentämään stressiä ja lisäämään tietoista läsnäoloa. 

Pirre Toikkanen